Proiecte Internews in Moldova
Internews, o organizație internațională dedicată dezvoltării mass media, a fost fondată acum 40 de ani, scopul activității sale fiind asigurarea accesului la informații de încredere și de calitate care să permită cetățenilor să aibă un cuvânt de spus cu privire la viitorul lor și să ducă o viață sănătoasă, sigură și împlinită. A colaborat atât cu cetățenii, cât și cu mijloacele de informare în masă de la nivel local în peste 100 de țări. Împreună cu partenerii locali, Internews a sprijinit dezvoltarea a mii de organizații mass media din lumea întreagă, inclusiv posturi de radio și televiziune, ziare, rețele de știri prin telefonie mobilă și portaluri online de știri.
Presa în Sprijinul Democrației, Incluziunii și Responsabilității în Moldova (MEDIA-M)
În 2017 Internews a lansat un nou proiect pe o perioadă de cinci ani, cu o extindere de trei ani până în 2026, în Republica Moldova numit ”Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și Ambasada Marii Britanii la Chișinău. Acest program are drept scop promovarea dezvoltării surselor obiective și profesionale de informare în masă care să le ofere cetățenilor perspective variate și să creeze un sector media mai rezistent la presiunile politice și financiare.
MEDIA-M colaborează cu mijloacele independente de informare în masă din Moldova pentru a le susține în consolidarea calității conținutului produs pe diferite platforme tradiționale și digitale și pentru a informa mai bine cetățenii, ca aceștia să poată înțelege valoarea jurnalismului credibil, bazat pe fapte. Concentrându-se pe oferta și cererea de informații obiective, MEDIA-M consolidează abilitatea mijloacelor independente de informare în masă de a-și îndeplini rolul de ”câine de pază” al societății și să servească drept un spațiu în care cetățenii să se implice în dialogul privind politicile publice. În plus, MEDIA-M se axează și pe cadrul ce permite abilitarea juridică pentru a fortifica mecanismele existente de protecție a libertății de exprimare, a facilita o mai bună implementare a legilor și de a promova un cadru legal în sectorul media conform normelor internaționale.
Cei mai importanți parteneri în acest program sunt Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova.
MEDIA-M implementation results:
• Based on OCA tool, the key partners improved the institutional capacity on:
• More than 750 journalists were trained during the 77 training sessions, held both on-line and in person.
Media Literacy
In 2022, the course has reached all districts and municipalities of the country:
• The legal environment of media was reinforced with the support of implementing partner Freedom House, amending the Audiovisual Code and the Law on Attracting Investment for Film and Other Audio-visual Works Production.
Susținerea Presei Independente și a Rezilienței Informaționale (SIMIR) în Moldova
Proiectul „Susținerea Presei Independente și a Rezilienței Informaționale (SIMIR) în Moldova” este implementat de Internews și finanțat de Uniunea Europeană. SIMIR contribuie la stabilitatea din Moldova prin îmbunătățirea rezistenței la dezinformare consolidând mass-media independentă și promovând vocile locale.
Proiectul susține mass-media profesională independentă și dezvoltă gândirea critică a cetățenilor prin:
Granturi de urgență pentru aproximativ 20 de instituții media din Republica Moldova pentru a rămâne pe linia de plutire și a continua să producă conținut media de încredere și bazat pe dovezi. Acest sprijin ajută media să facă față provocărilor financiare generate de pandemia COVID-19, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și criza economică actuală din țară.
Granturi care vor fi oferite la 6 organizații ale societății civile și mass-media pentru a contribui la îmbunătățirea gândirii critice a cetățenilor și la dezvoltarea abilităților de identificare a dezinformării. Internews sprijină inițiativele care îi vor ajuta pe moldoveni să navigheze în mediul informațional complex și să învețe să deosebească faptele de falsuri.
De asemenea, proiectul urmărește creșterea capacității tehnice a Consiliului Audiovizualului din Moldova de a contribui la eforturile Uniunii Europene de combatere a dezinformării. În acest sens, Internews va moderniza această instituție cheie de reglementare a mediului informațional din Moldova cu programe licențiate și echipament IT necesare pentru a îmbunătăți procesul de monitorizare a mass-media și a reacționa mai bine la lacunele de dezinformarea care au loc prin intermediul programelor TV.
Perioda de desfășurare a proiectului: 24 mai 2022 – 23 noiembrie 2023
Supporting Expanded Newsroom Sustainability and Engagement (SENSE)
În septembrie 2021, Internews a lansat un nou proiect de doi ani pentru mass-media locală din Republica Moldova: Consolidarea Redacțiilor pentru Dezvoltare Durabilă (eng – SENSE).
Proiectul are ca scop consolidarea instituțiilor de presă intependente din regiunile R. Moldova, ajutându-le să-și îmbunătățească situația financiară și să-și extindă audiența prin producerea de conținut bazat pe fapte, captivant și relevant.
- Consolidarea Partenerilor Media Cheie Regionali: în cadrul acestui proiect, cinci parteneri cheie media regionali selectați prin concurs – Nokta, TUK, Bas TV, Studio-L, și Observatorul de Nord primesc sprijin pe termen lung pentru dezvoltare. Sunt elaborate în comun planuri de asistență pentru a promova schimbări sistemice în activitatea redacțiilor pe baza unor evaluări periodice ale capacităților de care dispun redacțiile respective. Scopurile vor fi atinse prin instruire intensivă oferită în redacție și online, prin mentorship combinat cu granturi.
- Încurajarea cooperării și schimbului de resurse între instituțiile de presă regionale: îi instruim pe cei mai promițători jurnaliști regionali – fotografi, editori, manageri și cu alte specializări – și dezvoltăm o rețea prin inermediul căreia pot face schimb de cunoștințe și experiență atât între ei, cât și cu alte instituții de presă.
- Susținerea „proiectelor speciale”: pentru a extinde proiectul la alte instituții de presă promițătoare sau influente, care nu sunt parteneri cheie, dar care sunt interesate în îmbunătățirea propriului conținut sau propriilor strategii de afaceri și ineracțiune cu audiența, Internews va oferi granturi mici pentru a promova o anumită inițiativă în conformitate cu prioritățile interne ale instituției.
În urma asistenței intense și extinse din partea Internews, se așteaptă că instituțiile sprijinite își vor spori capacitățile organizaționale, economice și editoriale, vor mări producția de conținut de calitate, își vor extinde mărimea audienței, își vor îmbunătăți interacțiunea cu publicul pe platforme multiple și vor începe să-și diversifice fluxurile de venit în vederea unei sustenabilității pe termen lung.