„Realități în portrete” este titlul expoziției organizate în perioada 30 septembrie – 14 octombrie de Asociația Reporterilor „Oameni și Kilometri”, prin intermediul Internews, cu sprijinul Uniunii Europene. Expoziția în aer liber, desfășurată în trei orașe (Chișinău, Bălți și Cahul), a prezentat o colecție de 23 de portrete ale oamenilor din întreaga Moldova care se confruntă cu provocări sau împărtășesc succesele lor care inspiră. Fiecare fotografie servește drept narațiune, fie că este vorba despre adopții, autism, tradiții pe cale de dispariție, anorexie, mortalitate infantilă/maternă, veterani de teatru, sărăcie, comunitatea romă sau o afacere de succes cu miere.
„Fotografia este un instrument foarte puternic al mass media libere, care este încă puțin explorat în Republica Moldova. Oameni și Kilometri folosește fotografia pentru a oferi realității imagine, putere și o cale vizuală de a informa și sensibiliza cititorii noștri și opinia publică. O fotografie bine redată poate „atinge” la fel de frumos, precum o poezie. Acesta este, astfel, mai mult decât o cale de informare, dar și de promovare a artei fotografice în comunitatea noastră. Ne-am dorit foarte mult, prin expoziția de fotografie, să aducem poveștile oamenilor, în special din rândul persoanelor singuratice lăsate în urmă, în inimile cât mai multor semeni. Și suntem siguri că acestea au impact”, a spus Polina Cupcea, jurnalistă și fondatoare Oameni și Kilometri.
Pentru această expoziție, organizatorul a omis intenționat peisajele și scenele rurale. În schimb, s-a concentrat exclusiv pe oameni și călătoriile lor, surprinzând spiritul, rezistența și diversitatea populației Moldovei. Aceste portrete transcend simplele imagini. Ele oferă o perspectivă unică asupra vieții, luptelor și reușitelor persoanelor care alcătuiesc Moldova.
„Prin intermediul unui interesant proiect fotografic, între Primăria Municipiului Cahul și Asociația Reporterilor „Oameni și Kilometri” a fost stabilit un parteneriat ce durează deja de aproximativ 4-5 ani. Fotografiile au fost vernisate în Piața Horelor din municipiul Cahul și ținând cont de importanța locației, frecvența acțiunilor culturale și sociale organizate aici, numărul de persoane care tranzitează zona, considerăm că proiectul este unul avantajos pentru toți. Expoziția s-a înscris într-un mod armonios la amenajarea urbei, iar cetățenii au fost informați despre realitățile țării printr-o metodă atistică accesibilă diferitor categorii de vârstă. Considerăm subiectele culturale, sociale și politice abordate în cadrul expoziției fotografice, actuale și relevante pentru conștientizarea de către concitadini a importanței anumitor lucruri, a problemelor cu care se confruntă societatea, a personalităților-ca surse de inspirație. De aceea vom susține, pe viitor, proiectul și sperăm să fie atinse obiectivele acestuia”, a declarat Tatiana Romaniuc, viceprimara municipiului Cahul.