În perioada 5-8 iulie 2023, 30 de tineri din diferite localități ale Republicii Moldova au participat în cadrul unui Media Camp organizat de Centrul Media pentru Tineri, prin intermediul Internews, cu suportul Uniunii Europene. Agenda Media Camp a inclus sesiuni de alfabetizare media și ateliere de creare de conținut. Timp de patru zile, tinerii au aflat ce înseamnă dezinformarea și misinformarea, care sunt cele mai bune instrumente și metode de verificare a informațiilor, cum să recunoască manipularea prin imagini și să identifice trolii pe rețele de socializare.
„La Media Camp am avut ateliere despre storytelling și jurnalism de investigație. Mi-a plăcut fiindcă am învățat să fac diferența dintre hateri și trolli. Am observat că nu doar eu, dar și colegii mei au rămas captivați. Informația a fost predată calitativ, iar atelierele au fost înviorate cu glume”, a menționat Adela Munteanu, una dintre participantele Media Camp 2023.
În cadrul sesiunilor interactive, tinerii au mai învățat ce înseamnă storytelling, cum să elaboreze scenarii și să utilizeze fotografia și videografia pentru a transmite mesaje atractive și relevante. De asemenea, au exersat tehnici de filmare și editare a unui conținut vizual și au explorat diverse formate precum VOX-ul și reportajul pentru TikTok.
Maxim Borș, participant la Media Camp 2023: „Experiența mea este de neuitat. Am cunoscut multe persoane noi. Am aflat multă informație și am învățat cum să aplic această informație pentru a crea conținut mai bun. Este important ca tinerii să participe la aceste școli deoarece noi suntem consumatori de conținut media și trebuie să cunoaștem informația necesară pentru a crea conținut calitativ ca să ajungă mesajul nostru la un public cât mai larg”.
Marcela Zămosteanu, jurnalistă RISE Moldova, le-a explicat tinerilor cum funcționează media și ce înseamnă jurnalismul de investigație, iar echipa SuperLike a dezvoltat abilitățile de gândire critică ale participanților și capacitatea de a identifica știrile false prin intermediul jocului de masă numit Media Jungle.
La încheierea școlii de vară, tinerii au prezentat 14 video-uri scurte care descriu într-un mod captivant și cu umor impactul știrilor asupra percepției publicului, efectele dezinformării și ale propagandei cu evidențierea tehnicilor eficiente de verificare a conținutului scris și vizual.
„Am avut posibilitatea să creăm un conținut multimedia, iar cu ajutorul ghidării din partea mentorilor, am reușit să realizăm produse interesante”, a adăugat tânărul Daniel Rusu.