Sari la conținut

Consolidarea capacităților tehnice ale Consiliului Audiovizual al Republicii Moldova va asigura combaterea eficientă a propagandei și a dezinformării

  • de

Uniunea Europeană continuă să asigure informații de calitate cetățenilor și să combată propaganda prin consolidarea capacităților tehnice ale Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova, autoritatea de reglementare a serviciilor audiovizuale pentru cetățenii Republicii Moldova. Laptopuri, calculatoare și alt echipament IT au fost donate în cadrul evenimentului din 9 martie 2023.

Recent, Uniunea Europeană, prin intermediul Internews Europe, a oferit asistență tehnică Consiliului Audiovizualului prin achiziționarea de calculatoare, laptopuri, monitoare, dispozitive de alimentare neîntreruptibile (UPS) și licențe în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei (echivalentul a 125.000 de euro). Asistența a fost acordată pentru a spori capacitatea autorității de reglementare de a oferi cetățenilor informații de calitate și de a combate propaganda și dezinformarea. În special, Consiliul Audiovizualului își va spori capacitatea de a monitoriza calitatea conținutului produs în Republica Moldova în interesul cetățenilor.

„Avem un proiect care sprijină și mass-media independentă, astfel încât aceasta să poată supraviețui în aceste vremuri dificile legate de războiul din Ucraina și să promoveze educația mediatică în rândul cetățenilor. Dar calitatea activității Consiliului Audiovizualului este, de asemenea, vitală pentru noi, deoarece ar putea garanta calitatea adecvată a informațiilor și contracara propaganda”, a declarat ES Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

ES Jānis Mažeiks a subliniat, de asemenea, că libertatea de exprimare este un principiu crucial, iar menținerea asigurării acesteia include consolidarea capacității tehnice a Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova.

„Această donație va ajuta Consiliul Audiovizualului în misiunea sa de garant al pluralismului de opinie și un garant al audiovizualului de a asigura că informațiile care ajung la consumator sunt sigure pentru ei, că știrile și programele sunt realizate într-un mod profesionist și respectă codul serviciilor media audiovizuale. Suntem siguri că având ajutorul partenerilor noștri vom reuși să protejăm cetățenii și să le oferim programe care reprezintă interesele lor”, a declarat Liliana Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului.

Echipamentul donat include 45 de calculatoare, 46 de dispozitive de alimentare neîntreruptibile (UPS), 16 laptopuri, 8 monitoare, 2 servere, precum și 55 de licențe pentru diferite tipuri de soft. Această asistență va spori randamentul autorității de reglementare și capacitățile personalului responsabil de controlul conținuturilor media audiovizuale.