Sari la conținut

Organizațiile societății civilă și mass-media sunt sprijinite de Uniunea Europeană pentru a combate dezinformarea și propaganda

  • de

Șase organizații ale societății civile și mass-media vor beneficia de granturi în valoare de aproximativ 38.000 de euro fiecare din partea Uniunii Europene pentru a îmbunătăți abilitățile publicului de a identifica și recunoaște dezinformarea. Centrul Media pentru Tineri, Ca Lumea, ADEPT, SuperLike, WatchDog.MD și Comunitatea Plus sunt instituțiile care îi vor ajuta pe cetățeni să navigheze în mediul informațional complex și să învețe să deosebească faptele de falsuri.

Pe lângă eforturile de alfabetizare media prin intermediul testelor și jocurilor interactive, filmulețelor educaționale care vor ajuta tinerii să facă diferența dintre fals și adevăr, organizațiile, de asemenea, vor monitoriza impactul dezinformării și a manipulării asupra publicului, vor prezenta și analiza narațiuni false care circulă în mediul on-line.

Organizațiile au fost selectate în cadrul programului de granturi „Răspunsul comunităților la dezinformare” lansat în august 2022 de Internews și finanțat de Uniunea Europeană. Granturile sunt oferite în cadrul proiectului „Susținerea Presei Independente și a Rezilienței Informaționale (SIMIR) în Moldova” care contribuie la stabilitatea din Moldova prin îmbunătățirea rezistenței la dezinformare consolidând mass-media independentă și promovând vocile locale.