Sari la conținut

Construim punți între comunități prin intermediul Taberei Foto National Geographic

  • de

Douăzeci de tineri din Moldova, reprezentând etniile moldovenească, rusă, bulgară, romă și găgăuză, s-au întâlnit în cadrul unei tabere de fotojurnalism organizată pe parcursul unui sfârșit de săptămână în aprilie 2018 și au învățat în acest proces cum să depășească diferențele culturale și să dea dovadă de compasiune prin povestiri (storytelling).

Sursă: Vadim Șterbate

”Această tabără a fost unicul spațiu în care mi s-a oferit posibilitatea de a interacționa cu diferite grupuri etnice. Pentru prima dată mi-am creat o părere despre storytelling-ul realizat prin fotografie”, a împărtășit studenta Sava Duminică. ”Nimic altceva nu mai contează în viață decât să-i ascultăm pe alții, să dăm dovadă de compasiune, pur și simplu să ne deschidem inima și să arătăm lumii întregi poveștile oamenilor, să le dăm o voce și speranță.”

Pe parcursul taberei organizate în aprilie, un proiect comun al Taberei Foto National Geographic și Internews, studenții au vizitat Soroca, baștina unui număr mare de etnici romi din Moldova. În una dintre cele mai sărace țări din Europea, zonele rurale precum Soroca se confruntă cu rate ale sărăciei de patru ori mai mari decât în zonele urbane.

Sursă: Vadim Șterbate

Sursă: Vadim Șterbate

Populația romă a fost discriminată secole la rând în Europa, iar Moldova nu reprezintă o excepție în acest sens. Pentru unii studenți experiența de a se găsi într-o comunitate romă – și cu atât mai mult fotografiatul și storytelling-ul în acea comunitate – a fost una nouă.

“Am ascultat povestea unei familii care vorbește cu frică în ochi despre iarna friguroasă ce va urma, neavând haine nici pentru perioada verii. I-am ascultat și am plâns. I-am ascultat și am uitat că trebuie să fotografiem, de parcă ne transformaserăm în copiii lor minori neajutorați și care le pot simți durerea”, a spus studenta Liubovi Tabunșcic.

Sursă: Vadim Șterbate

Pe lângă abilitățile tehnice de operare a echipamentului fotografic și principii în fotografie precum focalizarea, încadrarea, portretul și lumina, participanții la tabără au trebuit să facă față și conceptelor ce țin de competențe mediatice. Devenind producători de conținut, aspecte precum obiectivitatea, echitatea și părtinirea (subiectivitatea) par tot mai clare.  Participanții s-au mai concentrat și pe ceea ce înseamnă să creezi istorii prin imagini. Cum creezi o legătură cu oamenii? Cum inițiezi o conversație cu cineva necunoscut?

 

Sursă: Vadim Șterbate

Dificultățile cu care se confruntă familiile din Soroca în fiecare zi au fost revelatoare pentru mulți studenți, iar ei au făcut față provocării de a documenta viața de zi cu zi cu sensibilitate și artistism. ”Ne-au întâmpinat cu ospitalitate”, a spus studentul Alexandru Costin despre comunitatea din Soroca. ”S-au bucurat de viață. De fiecare moment. De toate.”

Lucrând cu fotografii de la National Geographic, Matt Moyer, Dominic Bracco, Ayigan Tonato Peterson, Elfadl Jessica Marie și Erika Larsen, studenții au avut ocazia de a documenta o gamă largă de experiențe dintr-un oraș mic, începând cu o sărbătoare tradițională numită Șezătoarea, pomenirea de Paști a celor morți, până la activitatea de zi cu zi a țesătorilor de covoare, a lemnarilor, a agricultorilor, a brutarilor și a altor meșteșugari.

 

Sursă: Vadim Șterbate

Accesați aici slideshow-ul cu lucrările studenților. 

 

Tabăra Foto National Geographic reprezintă un program în cadrul căruia tinerii din comunități dezavantajate, inclusiv tinerii refugiați și în situații de risc, învață cum să utilizeze fotografia pentru a-și spune istoriile, să exploreze lumea ce îi înconjoară și să construiască relații semnificative cu ceilalți. Internews s-a asociat cu Taberele Foto din Crimeea, Pakistan, Kenya, Sudanul de Sud și Grecia. Tabăra Foto National Geographic este sponsorizată de către Asociația National Geographic  în parteneriat cu VisionWorkshops din Annapolis, Maryland. Tabăra Foto Moldova a fost susținută de USAID.