Sari la conținut

Concurs deschis pentru selectarea și pregătirea instructorilor/instructoarelor pentru inițiativa „Școala de Jurnalism Civic”

  • de

Internews implementează proiectul Consolidarea Redacțiilor pentru Dezvoltare Durabilă (CReDD) dedicat sprijinirii instituțiilor media regionale independente care își doresc o schimbare, îmbunătățirea durabilității financiare și extinderea ariei de conținut bazat pe fapte verificate, relevant la nivel local și atractiv pentru consumatori.

Conform unor studii recente, identificarea și angajarea personalului calificat reprezintă una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă media din Moldova, în special cea regională. Una din opțiuni pentru a ameliora această situație este implicarea cetățenilor sau jurnaliștilor civici în producția de conținut, ceea ce va permite organizațiilor media să creeze o bază de autori freelance.

Internews în Moldova lansează programul Școala de Jurnalism Civic (ȘJC) și caută persoane interesate care sunt gata să participe la implementarea acestei inițiative.

Proiectul, cu o durată de până la trei luni, vizează sprijinirea mass-mediei regionale independente care dorește să-și consolideze potențialul uman, precum și să-și îmbunătățească și extindă tematica materialelor publicate, relevante la nivel local, de interes public și atractive pentru consumatori.

Programul de formare în jurnalism civic este conceput pentru membrii comunităților și jurnaliștii neprofesioniști care sunt interesați de actualitate și încearcă să-și publice poveștile în mass-media regională. Proiectul va crea un spațiu de colaborare pentru cetățenii jurnaliști și partenerii lor, va încuraja învățarea prin practică și va permite participanților să creeze conținut potrivit pentru publicare. Acest program va începe cu un curs intens de pregătire (ToT) ai viitorilor instructori/instructoare.

Instruire pentru instructori/instructoare (TOT)

Cursul practic de două zile este dedicat persoanelor interesate de a explora aspecte ale administrării eficiente și organizării activităților în cadrul ȘJC. Cursul va avea loc în luna ianuarie 2024, cu participare fizică și va forma competențe și cunoștințe de coordonare și supervizare a diferitor inițiative, acțiuni și evenimente care vor avea loc în cadrul ȘJC.

Internews în Moldova va selecta până la 10 persoane interesate de jurnalismul civic care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a participa la TOT și sunt pregătite să obțină competențe ale unui/unei instructor/instructoare de proiect.

După finalizarea TOT-ului, participanții care au demonstrat interes pentru activitățile ȘJC în procesul de instruire, vor avea posibilitatea să participe la un concurs închis pentru selectarea unui Coordonator Național, care va fi responsabil de gestionarea activităților școlii. Ceilalți participanți vor fi incluși într-o listă de experți, invitați să colaboreze la implementarea proiectului la necesitate. Această oportunitate oferă participanților/participantelor șansa de a se implica în mod activ în dezvoltarea și promovarea jurnalismului cetățenesc în Moldova.

Eligibilitate

Persoanele interesate de a participa la TOT trebuie să întrunească următoarele criterii de eligibilitate:

  • Interes în jurnalismul cetățenesc: Înțelegerea conceptului de jurnalism civic și dorință de a contribui la promovarea și dezvoltarea lui.
  • Experiență în jurnalism sau domenii conexe: Experiență relevantă în domeniul jurnalismului sau alte domenii conexe, pentru a putea beneficia în mod optim de TOT.
  • Abilități de comunicare și prezentare: Abilități solide de comunicare și prezentare, deoarece TOT implică interacțiunea cu alți participanți/participante și prezentarea de informații și concepte.
  • Capacitatea de a lucra în echipă: Abilități de lucru în echipă și deschidere la colaborare și schimb de idei cu ceilalți participanți/te.
  • Motivație și angajament: Motivare demonstrată în a dezvolta abilitățile și cunoștințele în domeniul jurnalismului cetățenesc și implicare activă în activitățile ȘJC.
  • Cunoașterea fluentă a limbilor română și rusă (scris, vorbit, citit)

Persoanele interesate de a participa la TOT se pot înscrie completând Formularul din acest link.

Termenul de depunere

Candidații/candidatele interesați/te vor completa și trimite formularul online de participare în română sau rusă, până la 20 noiembrie, 2023, ora 18:00. Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la adresa de email vjunghina@internews.org sau la numărul de telefon +373 68136569.